perjantai 1. tammikuuta 2016

Xmas in Bcn day 2








Idag var dagen som man firar julen i Spanien, alltså den 25 december. På morgånen kom Xavis syster och hennes pojkvän till oss och vi började nästan gänast tillsammans med föräldrarna öppna julklapparna. Vet inte om alla gör så att julklapparna öppnas på morgånen men vi gjorde det iallafall! Och så mycket presenter jag fick! skämdest nog lite att jag inte hade köpt så mycket mer en lite godis från Finland och nått smått tillsammans med Xavi... Jag fick massa smycken från Tous, ett armband,halsband och mer smycken och örhängen. Och en Calvin Klein pyamas!

Efter att julklapparna var öppnade lagade vi oss klara och åkte till Xavis Farbror som bor nära Sagrada familia inne i stan. Och där var många andra släktingar också från Xavis pappas sida. Och så mycket mat! men gått var det! inte riktigt samma jul mat vi äter i Finland på julen... Ingen skinka och jullådor.
Men kul att pröva på nått nytt. Efter allt ätande skulle vi ha Caga tio som det kallas åt barnen. I catalonien har man antingen caga tio eller jul tomten som kommer med julklapparna.
Beroende vilken dera man vill ha. Xavi har berättat åt mig förut om Caga tio och hur det går till så var roligt att få se äntligen med egna ögon. De är alltså en trä stubbe man har målat ögon näsa och mun och en tomte luva på. Så att den ser ut som ett någonslags djur. Och sedan har den en mantel var man ska lägga under alla julklappar! Barnen ska först gå till ett annat rum och sjunga några jul sånger och medan dem är där inne lägger föräldrana fort under caga tions mantel alla julklappar. Och när man har sjungit klar ska barnen komma kring caga tion och slå den men käppar och sjunga igen en caga tio sång. Och hur konstigt det låter ja så caga tion ''bajsar'' ut alla julklappar! haha. Mycket annorlunda än vad man själv är vaan vid med när man delade ut julklappar som liten men roligt ändå att få se hur de gör i andra länder.
Jag fick också två presenter! uff vad folk hade åt mig presenter men jag hade inte till alla... skääms.

Efter jul middagen gjorde vi inte så mycket mer än åkte hem igen och tittade på en film. Och sedan sova.

//

Tänään oli se päivä 25 joulukuuta jolloin Espanjanssa vietetään joulua. Aamulla Xavin sisko ja hänen poikaystävänsä tulivat meille ja aloitimme heti vanhempien kanssa avamaan joululahjoja. En tiiä tekeekö kaikki niin että aamulla avataan ne mutta näin ainakin me teimme!
Ja sain niin paljon joulu lahjoja! vähän hävetti kyllä kuin itse olin vain tuonut vähän karkkia Suomesta ja jotain pientä mitä ostettiin yhdessä Xavin kanssa... Sain koruja Tousista, rannekorun, kaulakorun, ja paljon muita koruja. Ja Calvin Klein pyaman!

Joulu lahjojen avaamisen jälkeen laitoimme itseemme valmiiksi ja lähdimme Xavin sedän luokse joka asuu Sagrada familian lähellä keskustassa. Ja siellä oli paljon muita Xavin sukulaisia isän puolelta. Ja niin paljon ruokaa! mutta hyvää oli! ei ehkä ihan samoja ruokia kun meillä Suomessa syödään jouluna... Ei kinkkua tai laatikoita. Mutta kivaa saada maistaa jotain muita ruokiakin. Syömisen jälkeen meillä oli lapsille Caga tio. Kataloniassa pidetään joko joulupukki tai Caga tio riippuen minkä haluaa.  Xavi on kertonut minulle ennen miten sen tehdään joten oli kiva saada vihdoin nähdä sen omiin silmiin. Se on siis isompi puupalikka mitä maalataan suu nenä ja silmät ja päälle joululakki. Se on siis jonkunlainen eläin. Ja päälle vielä viittan minne alle laitetaan kaikki joululahjat! Lapset menevät ensin toiseen huoneseen laulamaan jotain joulu lauluja ja sillä välin vanhemmat laittavat lahjat caga tion viitan alle.  Ja kuin lapset ovat laulanneet valmiiksi tulevat ulos huonesta ja menevät caga tion ympärille ja lyövät sitä kepillä ja laulavat vielä kerran caga tion laulu. Ja miten oudolta se kuulostaakin caga tio ''kakkaa'' ulos kaikki lahjat! haha. Vähän kyllä hieman erilaista miten on itse tottunut miten pienenä annettiin joululahjat mutta hauskaa kuitenkin saada nähdä miten toisissa maissa tehdään.
Ja minä jopa sain myös kaksi lahjaa! uff kun kaikilla oli minulle lahjoja! ja minulla ei ollut kaikille... hävettääää.

Joulu päivällisten jälkeen menimme vain kotiin ja katsoimme elokuvaa. Ja sitten nukkumaan. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti